Ajankulukkeensa kullakin "Lupaan etten osallistu päivänpolttavaan keskusteluun, se on minulle liian hapokasta"

Ihan huippua

  • Ihan huippua

Hienoa! -- Tekniikan Akatemia on päättänyt myöntää miljoonan euron Millennium-palkintonsa Tuomo Suntolalle. Perusteena on hänen kehittämänsä ALD-pinnoitustekniikka, joka on osaltaan mahdollistanut mikrotekniikan nykyisen kaltaisen miniatyrisoinnin.

Menetelmän nerokkuus perustuu siihen, että se on hajautetun kyberneettinen: atomitasoinen tarkkuus mahdollistuu, koska prosessia ei tarvitse ohjata ulkopuolelta. Atomien keskinäiset voimat toteuttavat pinnan paksuuden itsesäätelyn, vaikka pinnat olisivat muodoiltaan monimutkaisiakin.

Tuomo on aktiivisen työuransa jälkeen tehnyt upeaa työtä myös Luonnonfilosofian seuran puheenjohtajana, avaten siellä uudenlaisia ajattelun uomia ... hän on kiistämättömän ennakkoluuloton henkilö, ja olenkin iloinen voidessani sanoa häntä hengenheimolaisekseni, ehkä jopa ystäväksi

 

Hetken jopa luulin että kyse oli hänen "dynaamisen universumin" ajatuksensa läpimurrosta ... siinä maailmanmallissahan monimutkaiset suhteellisuusteoreettiset kordinaatistonmuutoskaavat trivialisoituvat ... (mentaali)maailmasta tulee taas yksinkertainen ... läpinäkyvä ja kaunis.

Sen ongelma on metafyysinen olettamus: maailmankaikkeuden oletetaan laajenevan valon nopeudella neljännen ulottuvuuden suuntaan. -- Mutta balanssissa ollaan, metafyysisten olettamusten määrän tasapainossa: esimerkiksi tällöin "pimeää energiaa" ei enää tarvitse olettaa.

Ehkä suurin ongelma näkemyksen hyväksymisen edessä on sen dynaamisuus. -- Mutta vitaaliajattelussa tämä ei ole ongelma: voidaanhan ajatella, että energiavirtaus luo ajan maailmankaikeuteen, että elämä leviää universumiin valon nopeudella, ja että kaikki, fysiikkakin, syntyy elämänvoiman paineen puskemana ...

Jos absoluuttinen aika ja "maailmankaikkeuden subjektiivinen aika" menisivät näin yhteen, yhtenäisteoria ottaisi huiman harppauksen kohti ontologisen ja episteemisen todellisuuden yhdistämistä. -- Hui miten makoisaa unelmointia.

 

Kaikkeni teen että minutkin huomattais ... onnea kuitenkin!
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen otettu siitä, että palkinnon sai suomalainen merkittävä tutkimus ja työ. Toivon, että tutkimusta arvostettaisiin täällä enemmän ja se nousisi aivan uudelle jalustalle. Nobelkin voisi ehkä tämän palkinnon saajalle olla paikallaan, mutta mitä tekevät ruotsalaiset päättäjät?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"Nobelkin voisi ehkä tämän palkinnon saajalle olla paikallaan"

Millennium-palkinto perustettiin juurikin Nobelin katveita varten ... kun Nobel-komitea ei arvosta teknisiä haasteita ja saavutuksia, vaan yksinomaan teoriaa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Eivät tieteet ole ”pelkkää teoriaa” Suntolan teesit ovat hypoteettisia.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #7

Mutta "dynaaminen universumi" -olettamus yksinkertaistaa havaintojen selityksiä ... Okkamin partasudin mielessä ihan parasta tiedettä. -- Siis Hawkingin tapaus ei ole vertailukelpoinen: hänellähän ei ole lainkaan havaintoja joihin sovittaa teoriaansa!

-- Tuolla "yksinomaan teoriaa" toteamuksella tarkoitin "analyysia, ei synteesia".

Metafysiikassaan Suntola lähestyy "miksi"-selityksiä ... niitä vahvempia, verrattuna tieteen "miten"-selityksiin. -- Lähestyen oikeasti ymmärrystä antavia mentaalivitalistisia selityksiä!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"”Varoitin, että kukaan ei ole vielä pystynyt sitä tekemään. Voit kuvitella millaisen vastauksen sain”, Suntola muistelee."

Itsensä tuntevan miehen puhetta. Ilmeisesti kuitenkaan sen kummemmin Suntola kuin Instrumentariumkaan eivät pitäneet hommaa mahdottomana ja Instrumentariumilla oli varaa kokeilla ja vaikka epäonnistua.

”Iso valinta oli, että ei jäädä hiomaan.”

Joskus on vain hypättävä tuntemattomaan. Se sitten joko onnistuu tai ei.

”Olen todella iloinen, että voitto tulee nyt, kun teknologian arvo on vakuuttavasti voitu osoittaa ja se on todellakin joka paikassa”

Tämäkin kertoo muusta kuin nykyisestä hypettämällä tehtävästä pikavoittoajattelusta. Se sopii oikeastaan sataprosenttisesti tuohon vieressä olevaan Heikki Herlinin 'Keltainen idiootti valloittaa maailman' kirjoitukseen. Asioiden on annettava kehittyä ja osoittaa arvonsa. Sitä voi edistää mutta sitä ei voi pakottaa. "Carpe diem".

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Hykerryttävintä on että tämä palkittu on jo 40 vuotta vanha ajatus ... ja kuinka juuri tällä hetkellä Tuomo mullistaa maailmaa toisaalla, Nobelin arvoisesti ... mutta kukaan ei huomaa ... nekin jotka näkevät eivät uskalla.

Pakaduttavan kutkuttavaa ... sitä elämän tuhlailevaa kauneutta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Monet asiat pilataan sillä, että niistä tulee kaikkien suosikkeja heti. Ehkä on kuitenkin niin, että suuret asiat kypsyvät hiljaa. Silloin ne saavat kehittyä rauhassa omaan kukoistukseensa. Jos niistä tulee heti tunnettuja ja suosittuja, silloin niihin tarttuvat myös kaikki, jotka haluavat niistä kunniaa itselleen. He, joilta puuttuu odottamisen taito.

Meillä on tuossa pihalla Antonovka omenapuu, jolla on ikää jotain 15 vuotta. Sormet varmaan riittävät laskemaan ne omenat, mitä siitä on saatu. Viime keväänäkin oli varmaan alle 5 kukkaa ja omenoita taisi tulla vielä vähemmän. Kirves on leijunut kuvaannollisesti jo monta vuotta sen yllä. Tänä keväänä sitten on kukkia enemmän kuin edellisinä vuosina yhteensä. Ei vieläkään mitenkään runsaasti mutta voisi kuvitella, että jos edes osasta kukinnasta tulee omenia, niin muutaman litran omenasosetta saa ensi talveksi.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #5

Joo pieni sinnittely on tutkijalle hyvästä ... amerikkalaistyylisessä "pikahehkutuksessa" ei rauta karkaistu, ja terä pysyy pehmeänä!

-- Meillä on omppupuun kanssa toisenlainen tarina. Se istutettiin pari vuotta sitten, kasvatti yhtä vartta ihme piiskaksi. En raaskinut tehdä mitään ... mutta jänispä oli paksuilla hangilla katkonut sen ihan puolivarresta. Tämä pelästytti puun: nyt se haaroo nätisti, lehtiä enemmän kuin koskaan! -- Pitäisikö laittaa pysyvä jänis-pelätti, jospa tuo rupeaisi tekemään kukkiakin?

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa