Ajankulukkeensa kullakin "Lupaan etten osallistu päivänpolttavaan keskusteluun, se on minulle liian hapokasta"

Josif Stalin

Salainen sankari Stalin

Maailmalla on viime vuosina otsa kurtussa ihmetelty, miten Stalinin suosio kasvaa Venäjällä. Jos haluaa ymmärtää diktaattorin suosion syitä ja Venäjän kehitystä, kannattaa lukea Nobel-kirjailija Svetlana Aleksijevitšin vastikään ilmestynyt kirja (Neuvostoihmisen loppu - Kun nykyhetkestä tuli second handia, Tammi 2018), jonka Vappu Orlov on ansiokkaasti suomentanut. Se on vaikuttava, osin järkyttävä, lähes 700-sivuinen dokumentti siitä, miten tähän on tultu.

Kun Stalin hurmasi suomalaiset

Neuvostoliiton diktaattori Stalin hurmasi syksyllä 1945 suomalaisen kulttuurivaltuuskunnan, jonka jäsenet palvoivat neuvostojohtajaa melkein yhtä innostuneesti kuin nyt ylistetään rakastettua Suomen tasavallan presidenttiä.

Karismaattinen Stalin oli suomalaisten mielestä vaatimaton, hiljainen, väsynyt, levollinen, viisas, tyyni, koruton, sydämellinen, luonnollinen, asenteeton, hienostunut. Suuri ihminen. Suuri ihmisystävä. Lämmin Suomen ystävä.

Vinkki Ylen Teemalle: "1937. Pelon vuosi"

Venäjällä tehdään edelleen hyviä dokumenttifilmejä. Tässä varsin pätevä vinkki Ylen teema-kanavalle. Hommatkaa Vladimir Gertshikovin (Владимир Герчиков) tv-dokumentin esitysoikeudet ja laittakaa tulemaan:

"1937. Pelon vuosi" (1937. Год страха).

Dokumentti tehtiin vuonna 2013 ja se koostuu viidestä jaksosta (26 min/jakso)

https://

https://

https://

https://

Letters from Karelia

Aihe on tuttua tutumpi, mutta aina siitä kuulee ja näkee uusia kertomuksia. Tässä Kanadan NFB:n eli national film board:in kiinnostava ja liikuttava dokumentti vuodelta 2004 (kesto 1h 15 min). On kuulemma esitetty Suomen televisiossa, joskus vuonna 2005, mutta jäi ainakin minulta näkemättä.

Vaninon satama...

Vanino oli Habarovsk-alueen pahamaineinen läpikulkusatama, josta Stalinin terrorikaudella vietiin lukematon määrä "kansan vihollisia" Kolyman vankileireihin. Aleksander Solženitsyn puhui yli kahden miljoonan määrästä. Oheinen, varsin vaikuttava video on "Альтернативный рок/vaihtoehtoisen rokin" muusikko Vjatseslav Butusov:in käsialaa. Itse laulu on tuntemattoman tekijän umpisurullinen tervehdys menneisyydestä:

 

https://

 

Luomumuotojen ylistys ja tosiuhkea Suomi-neito talvisodan vaihtoehtona

'Juhlistaakseni' asianmukaisella arvokkuudella tänään  30.11. 'vietettävää' talvisodan alkamisen vuosipäivää julkaisen kulttuuripläjäyksenä uuskansanrunouden moderninjälkeisen helmen luomumuotojen ylistys sekä kolme kuvaa Suomi-neidosta tyyliin ennen ja jälkeen ja entä jos

Aleksanteri II, Lenin ja Erkki Tuomioja (70)

# Historiantutkija, pitkäaikainen ulkoministeri ja maailmanparantaja Erkki Tuomioja pani komeassa kansanvälisessä konferenssissa alulle verkoston Historioitsijat ilman rajoja (Historians without Borders). Minulla oli ilo ja kunnia olla paikalla tuossa tapahtumassa toukokuun loppupuolella Helsingissä. Teemana oli historian käyttö ja väärinkäyttö.  Kannatan lämpimästi tuota ideaa.

Anna German

Olavi Virran "Hopeinen kuu" lienee Suomen iskelmämaailman parhaita saavutuksia, mutta itänaapurimme (tai itse asiassa Puolan) upeimpia lauluja on Anna Germanin tulkitsema "Opustela bez tebja zemlja" (ilman sinua maailma olisi autio). Kuunnelkaa itse (linkkilaulu käynnistyy pienellä viiveellä):

Опустела без тебя Земля (2:51 min)

Опустела без тебя Земля…

Kolyman kertomuksia

Sellaiset sisääntuloporttien tekstit kuin "Arbeit macht frei" tai "Jedem das Seine" ovat lähes kaikille surullisen tuttuja, mutta miltä kuulostaa "Työ on kunnian, maineen, uljuuden ja sankaruuden asia"?

Marina Tsvetajevan lähtö

Finlandia-palkinnon tämän vuoden voittaja, Riikka Pelon "Jokapäiväinen elämämme", pani tutkimaan Marina Tsvetajevan surullista kohtaloa tarkemmin. Venäläinen hakurobotti Yandex on siihen hyvä työväline. Tämä blogi ehkä hieman täydentää Pelon kirjan loppua, jota en ole vielä ollenkaan ehtinyt lukea.

Julkaise syötteitä