Ajankulukkeensa kullakin "Lupaan etten osallistu päivänpolttavaan keskusteluun, se on minulle liian hapokasta"

Kaikki blogit puheenaiheesta Teoria

Tieteiden hierarkia

Max Tegmark todistelee kirjassaan OUR MATHEMATICAL UNIVERSE My Quest for the Ultimate Nature of Reality, että maailma on vain matematiikkaa: our physical reality is a mathematical structure. Tegmarkin käsitys tieteiden hierarkiasta on kuvassa 1. Esimerkiksi psykologian laatikko on käsitteellistä roskaa. 

Musiikin teoriaa ei ole olemassa

Termi ”musiikin teoria” syntyi aikoinaan vastapariksi käytännön soittamiselle. Musiikin teoria on vain musiikin TYÖKALUPAKKI. Suomessa musiikinfilosofia ja -psykologia ovat retuperällä.  

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/31444-musiikinteoria-ei-ole-teoria

Yhteiskuntatieteiden tarkoitus

Yllättäen Yuval Harari toteaa uudessa kirjassaan HOMO DEUS(2017) saman minkä totesin kuvassani yllä vuonna 2002. Yhteiskuntatieteet ovat oppimisjärjestelmiä, joiden "teorioiden" on tarkoitus muuttaa ihmisten ja ihmisryhmien käyttäytymistä yhteiskunnassa. Tuollaiset teoriat eivät ole pysyviä toisin kuin luonnonlait.

Harari: 

Systeemiteoria ei ole teoria

Systeemiteoria ei ole mikään teoria, vaan vain työkalupakki. Samoin tulevaisuudentutkimus ei ole tutkimusta, vaan vain konsulttien työkalupakki. Peliteoria on taloustutkijoiden työkalupakki. Ja musiikinteoria ei myöskään ole mikään teoria, vaan musiikki-ihmisten työkalupakki. Kaaosteoriakaan ei ole teoria, vaan ...

Teoriani kannabispsykoosista

Lähes jokaisessa kannabikseen liittyvässä keskustelussa tuodaan yleensä kannabista vastustavien tahojen puolelta porttiteoria ja kannabispsykoosi.

Mikä on tämä psykoosi?
Miksi se puhkeaisi nimenomaan kannabiksesta?

Kannabiksella on varovasti arvioitu olevan 0,2% mahdollisuus aiheuttaa psykoosia. Vastaavasti laillisella alkoholilla on luvun todettu olevan 2%. Hauska ristiriita, eikö?

Valo, massa ja menneisyys

Erään teorian mukaan jonka isäksi tunnustautuu itse Einstein aika hidastuu mitä kovemmalla vauhdilla kuljemme. Valon nopeus kuittaa ajan ja sen ylittäminen johtaa menneisyyteen. Jos salama siis liukastuu ja kulkee valoa nopeammin, niin se ukkonen jyrähtää menneisyydessä, eli pamaus kuuluu ennen kuin salama liukastuu.

Teoria ennustaa vs. teoria ei kiellä

On kaksi eri asiaa, ennustaako teoria vai eikö kiellä jotain. Paljon hömppää leviää jälkimmäisen varjolla. Kumpaa veikkaat tässä? It is theoretically possible for time travelers to copy quantum data from the past, according to three scientists in a recent paper in Physical Review Letters. It all started when David Deutsch, a pioneer of quantum computing and a physicist at Oxford, came up with a simplified model of time travel to deal with the [...]
Julkaise syötteitä