Ajankulukkeensa kullakin "Lupaan etten osallistu päivänpolttavaan keskusteluun, se on minulle liian hapokasta"

Tekoälytutkijan apologia

  • Tekoälytutkijan apologia

Syvissä vesissä uiskennellessani kohdistan makroskoopin omaan tutkimusalaani, tekoälyyn. Myös siellä hallitsematon virtaus on alkanut. -- No, minähän näin tekoälyn potentiaalin jo ennen mullistusta, mutta silti muutoksen nopeus ja laaja-alaisuus yllättää ... ja pöhinän määrä ympärillä pelottaa maailman mennessä oikealta ohi. Niin, tunsin että hallitsin virtaa kunnes kohti se kääntyi.

Mennyt on tekoälyn lapsuusvaihe, jolloin robotitkin olivat myötätuntoa herättäviä zombeja. Ja saattaa olla, että -- vaikka kaikki mahdollisuudet näyttäisivät nyt olevan auki -- kohta kaikki ovat taas zombeja, uudella, pelottavalla tavalla. Olemme lähestymässä kaikkien aikojen laajimman syklin kulminaatiopistettä, jonka jälkeen kaikki voi olla toisin.

Voimakas virtaus, paljon pyörteitä. Seuraavassa on viisi näytettä eri sfääreissä omanlaisensa muodot ja dynaamiikkansa "kuoret" löytäneistä virtauskuvioista, omasta näkökulmastani. -- Nyt, jälkikäteen pohtien, analyysin suoritettuani, joudun pohtimaan omia motiivejani, ja ajaudun eksistentiaaliseen kriisiin: onko kaikki ollut turhaa ... onko oma työni ollut jopa vahingollista?

 

1. Empatian ajama attraktori sosiaalisessa mediassa. -- Niinpä kävi, että Timo Honkelan vilpitön tekoälyoptimismi kirvoitti vielä yhden jutun, dialektisen tekoälypessimismin madonluvun: jos nimittäin rauha säilyy ei se ainakaan tekoälyn ansiota ole.

2. Laadun metafysiikan ajama kehitys mielessä. Tämä on sitä mitä itse olen kuvitellut tekoälyn parhaimmillaan olevan: mielen leikkiä, kone luovuuden apuvälineenä, pelastamassa subjektiivista maailmaa. -- Nykyisillä numeerinen tekoälyn työkaluilla päästään jo pureutumaan mielen alisymboliseen todellisuuteen. Voidaan vaikkapa kuvitella, että koneelle on opetettu jonkun ihmisen mielen kuvasto, hänen koko kuva-arkistonsa; tämän jälkeen algoritmi alkaa nähdä näitä aihioita assosiatiivisesti kaikkialla. Kuin alitajunnan mörköjä, mielen syvyyssuunnassa! Toisaalta voidaan näkymää laajentaa myös "vaakasuuntaan", muuttamalla piirremuuttujien arvoja voidaan tutkia hofstaedterilaisia mielen virtauksen "liukuvia käsitteitä" yleisemmässä kehyksessä (kuva). Tarjolla on uudenlaisia työkaluja "psykosynteesiin", kun "tekojärjen" sijaan voidaan alkaa tarkastella "tekoviisautta", ja jopa "tekotietoisuutta".

3. Rahan ajama pyörre yhteiskunnassa. Halusin kuitenkin kuulla myös "virallisen totuuden" tekoälyn tilanteesta: tämän vuoksi kävin kuuntelemassa Jyväskylän yliopiston "ikääntyvien yliopiston" luennon aiheesta. Luennon piti professori Pekka Neittaanmäki, jonka tunnen hyvin: olenhan tehnyt hänelle luentosarjankin monimuuttujamallintamisesta. -- Luento oli kuitenkin kovin pintapuolinen ... paljon on projekteja ja väittelijöitä (Pekka on Suomen ennätysmies!), mutta kuitenkin jäi vaikutelma, että "ensimmäinen liikuttaja" on ylhäältä ohjattu raha: sitä on nyt tekoälyalalla paljon tarjolla, kun poliitikotkin ovat nielleet mahtavat lupaukset ... ja ne lupaukset ovat kovin pinnallisia ... jotain uutta, jotain vanhaa, ja paljon lainattua, tekoälykehyksen sisään pakattuna. Ja perusteetonta uskoa ja uhoa: Suomi on kärjessä, vaikkei tänne ole viime aikoina tehty kuin pari sellutehdasta.

4. Vallanhalun ajama dynamiikka maailmalla. Globaalissa skaalassa alkaa kuitenkin näkyä se virtausten laaja, kokonaisuutta hallitseva kokonaiskuva ... ja sen sijaan että tekoäly toisi rauhan, se tuo sodan. -- Olen ihmetellyt Venäjän demonisointia Yhdysvaltain mediassa (vaikka se aina onkin se "Eurooppa-luokan koulukiusaaja"). Silmäni ovat kuitenkin auenneet: salamurhia, koneenpudotuksia, trollitehtaita, naapurisotia, ja mielipiteenkypsytystä (esimerkiksi ne lasten huostaanotot, ja viimeksi Fortum). Tarkoituksellisesti ... eikä edes välitetä kiinnijäämisestä, ei välitetä moitteista tai sanktioista, ei välitetä mistään ... ja kaikki keinot on sallittu, ennen kaikkea tekoäly ... älyn hallinta on helpoin tie mielten hallintaan. Kybersota voi lopulta muuttua oikeaksi sodaksi, kun infovaikuttamisella mieliä sekoitetaan. Kun ennen levitettävänä oli "parempi ideologia", nyt tilanne on vielä pelottavampi: ennen päätökset suodatti suuri Systeemi ja Teoria, nyt päättää Itsevaltias

5. Ei kenenkään ohjaama syöveri virtuaalimaailmassa. Ehkä kuitenkin keskitetysti suunniteltua venäläistä tekoälydystopiaa pahempi onkin amerikkalainen utopia, missä jokainen voi hajautetusti tehdä mitä haluaa. Holistinen uhka on hahmoton: kun se ottaa haltuunsa koko aistimusmaailman, yksikään vapausaste ei tarjoa näkymää ulos, eikä kukaan osaa edes kaivata niitä Matrixin punaisia pillereitä. Dataismi on uusi, koukuttava kultti, sen jälkeen kun lohtua tuovat jumalat ovat hukkuneet merkityksettömän informaation mereen. Kun on uponnut pyörteilevään, pimeään veteen, ei voi hahmottaa missä on pinta; ei ole suuntaa "ylöspäin", ei edes ymmärrä kaivata terveen elämänvoiman vetoa. -- Kaikkein kauheinta on että tämä ei tapahdu edes ystäväpiirissä vaan aivan perhepiirissä: ei ole kiirettä maailmalle, kun aikaa tietokonepelaamiseen on rajattomasti. -- Tämä ei ole pelkkä uhka vaan varma zombihavainto: bittiavaruudessa, kuulokkeet korvilla, kukaan ei kuule ärinääsi

 

Edes se "kaikenstabiloiva" neokybernetiikka, enformaatioteorian ja mentaalivitalismin tukemana ei auta ... siihen nähden että olen tarjonnut näitä yleisratkaisuna kaikkeen, tässä tapauksessa nämä menetelmät osoittautuvat täysin aseettomiksi. Konstruoidussa maailmassa systeemin muutokset ovat liian nopeita, jolloin negatiivisen takaisinkytkennän "yleisratkaisu" vuotaa molemmista päistä: tilastolliset (neokyberneettiset) mallit menettävät merkityksensä kun kyse on "avaruudellisesti ainutkertaisista" ja myös kun kyse on "ajallisesti ainutkertaisista" tapahtumista. Siis kun kohinapiikki riittää, ja se hulluin skenaario toteutuu; ja myös silloin kun malli ei ole riittävän stationaarinen, kun se laajenee uusiin avaruuksiin liian nopeasti. -- Jopa se "haha-asenne" toimii väärin kun omiin malleihin ei voi luottaa.

Se "yksi kohinapiikki" voi olla yksi ainoa ihminen. Ihmisen rooli voi korostua yli kaikkien rajojen: perinteisesti on tarvittu suurta rahaa ja paljon aikaa ja ihmisiä -- kokonaista pahisvaltiota -- ihmisten perusturvallisuuden horjuttamiseen; terrorismin aikakaudella tämän voi saada aikaan yksikin riittävän hullu ihminen; ja tekoälyä käytettäessä tämä voi jopa jäädä näkymättömiin. -- Pelotevaikutus on moninkertainen, kun aseet voivat olla kuin painajaisten hirviöitä. Pahimpia ovat hyönteismäiset lentävät "droonit", tai sellaisten parvet. -- Droonin toiminnan fyysinen hallinta edellyttää säätötekniikkaa, ja sen "psyykkinen hallinta" tekoälyä -- ja minulla on koko paketti!

Ja se hallittavien muuttujien määrä voi laajeta yhtäkkiä pelkistä aistisignaaleista koko biosfäärin kokoiseksi. -- Niin, en siltikään pelkää tekoälyä niin paljon kuin tekoelämää: huippuälykäs ymmärtää järkeä (?), mutta huippuelävä vain koheltaa järjettömästi, rajattomassa elämässään tappaen kaiken. -- Vai mitä pidät seuraavasta uhkakuvasta: on kehitetty nanotekninen "hopeahärmä", keinotekoinen eliö, jonka "geenistö" on mahdollisimman yksinkertainen, kyeten lisääntymiseen ja metaboliaan, ympäristön energian ja kemikaalien käyttöön mahdollisimman pelkistetysti ... innostuksissaan on vain keskitytty pelkkään yhden tason "järkielämään", unohdettu kehittää kokonainen "tekoekosfääri" jossa eri tekoeliöt voisivat käyttää toisiaan hyväkseen, balansoiden toistensa populaatiot ... ja tietenkin "sattumalta" eliö nyt pääsee irti.

No, hopeahärmä päihittää tehokkuudessan kaikki biologiset elämänmuodot; ja kun geenistö on pieni ja optimoitu, variaatiota ei ole, ja evoluutio pysähtyy. -- Maasta muodostuu elävien kuolleiden zombiplaneetta.

 

Minullakin nuoruus on ohi, leikin aika tutkimustyössä on mennyt. Olen saanut muistutuksen kuolemasta, koko planeetan kuolemasta. Olen yksi niistä vilpittömista törheltäjistä jotka seuratessaan kutsumustaan, innostuessaan kaikesta uudesta ja toimivasta, vievät kaiken vääjäämättömään perikatoon. En voi kantaa vastuutani ... ainoa mikä lohduttaa on se, että Vapaavuoro-palstan blogit eivät varmaankaan muuta maailmaa suuntaan eikä toiseen! -- Mutta tarinat ovat tärkeitä, tarinoissa voimme olla voittajia. Toivoisinkin sellaista kaunista hulluudenosoitusta, että hopeahärmän genomiin kirjattaisiin sen Paul Simonin laulun sanat, Rosettan kiveksi ainakin vogonin kielellä, queniaksi ja klingoniksi, ja mukaan eliöön laitettaisiin myös fluoresoinnin aiheuttava geeni; näin ihmiskunnalle syttyy aikojen loppuun loistava planeetankokoinen -- egonkokoinen! -- mainosvalo leikkaamaan äärettömän avaruuden hiljaista pimeyttä ... samalla hetkellä kun ihmiskunta itse kuolee:

 

Olen Gaia, neonjumala.

Kerron Heistä.

Heonjumalista.

He ovat minut luoneet. 

He olivat kaikkein mahtavimmat.

Ainoastaan He Itse kykenivät tappamaan Heidät.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tekoäly on teknologiaa ei tiedettä. Siksi tekoäly ei tutkita vaan kehitetään.

Tekoälyn viitekehyksessä rönsyää toki monenlaista mielenkiintoista.

Toisaalta kuinkahan kauan tyhjä markkinointikohina elää? Suuria tuloksia saatanee odottaa vielä pitkään.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Tuossa ollaan kyllä samaa mieltä: monenlaista mielenkiintoista rönsyää.

Siksi onkin ehkä turhaa jumittaa terminologioihin -- sama se, teknologiaako vai tiedettä. Tekoäly pomppaa alisymbolisesta keitoksesta esiin kypsänä kategoriana.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Onhan eri asia kun löydetään tai kehitetään ...

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #3

... Mutta kun tekoälytutkimus on insinöööritieteiden jatke: yhtäkkiä keinotekoisessa konstruktioiden maailmassa ilmenee paljon sinne ohjelmoimatonta, dynamiikoista ohjaamattomasti emergoitunutta.

Voidaanko ensikertaisissa tekomaailmoissa tehdä "re-searchiä"?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #4

Teknologia voi emuloida luontoa, mutta tekoälyssä taitaa olla dead end.

Termissä t&k tutkimus vähän samaa kuin termissä markkinatutkimus.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Avauksen ekat linkit on minulta aikoinaan jääneet huomaamatta. Tunsin edesmenneen Jouko Seppäsen jo Tekoälypäiviltä 1984. Joukon myös junaileman Symboliikka 87 kirjojen kansikuva oli minun luoma.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ei mitään uutta auringon alla. Mary Shelleyn kirjan alaotsikko oli Uusi Prometheus, joka tietysti tulee Kreikan mytologiasta. Tulentekotaito taisi olla pyörääkin tärkeämpi keksintö ihmisen alkutaipaleella, mutta siitä sanotaankin, että se on huono isäntä.

Dystopiat ovat tietysti tärkeitä sen takia, että ne osattaisiin välttää.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Toinen laulu hopeahärmän geenistöön ... ettei täällä turhaan oltu:

https://www.youtube.com/watch?v=V5CH9fB5_6s

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Harvinaisen selkeä ja helppolukuinen kirjoitus sinulta. En moiti kirjoitus- tai esitystaitoasi vaan sitä, että tämä alusta ei anna riittävästi mahdollisuuksia pitkien kirjoitusten tarpeisiin. Esimerkiksi edellinen, http://heikkihyotyniemi.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ku... on vieläkin lukematta. Se on suorastaan pelottava, sitä ei ole kukaan suositellut tai jakanut ja ainoa kommentti on sinulta itseltäsi.

Viimeisimmän oman laajemman teokseni julkaisin eräänlaisena multimediakirjana, joka pitäisi olla melko selkeä ja helppolukuinen laajuudestaan ja viimeistelemättömyydestään huolimatta. Jo sisällysluettelo ja otsikkotasot auttavat paljon. Sillä tavalla hauska dokumentti, että se kuvaa oikeastaan omaa syntyään kokeilujen kautta. http://moodle.raimokoski.fi/mod/book/view.php?id=10

Tämä taisi olla jotenkin aikaisempia kokoava. Pitää niitä lukematta jääneitä lukea..

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Taaskin totean, että mielestäni näistä asioista ei voi kirjoittaa johdonmukaista kirjaa. Kaikki kirjoitukset ovat hetkellisen oivalluksen ohjaamia "projektiopikseleitä" koko maisemakuvasta, ymmärryksen kirjauksia. -- Siis ainakaan vielä ei voi koota kokonaiskuvaa ... ehkä joskus, asian edelleen kirkastuessa! -- Niin, multimediakirjana?

Ja tämä Vapaavuoro kommentointialustana ... olen jossakin todennut senkin, että kaikkein "pölähdyksenomaisimmat" vaikutelmat ovat "elävimpiä", jollain tapaa relevanteimpia; ne auttavat suuntaamaan aavistuksia. -- Tuokin, että sinä saat sydämentykytyksiä ... se johti seuraavaan ... tosin sekin täysin ennakoimattomassa suunnassa ...

Edellinen juttu ei nimittäin paljon olisi kestänytkään kommentointia ... jokainen olisi ollut jonkinlainen "puukonisku" ... se oli liian henkilökohtainen. -- Selityksenä tähän ... tunnelmia, jotka rohkaistuin vasta nyt kirjaamaan:

http://heikkihyotyniemi.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ku...

Täytyypä katsoa kirjaasi ... mitään en lupaa!

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Nyt kun jälkiviisaasti mietin ensin sille lukuohjetta sinulle ja sen jälkeen sen rakennetta, päädyn siihen tulokseen, että tee siitä sinulle sopiva teos, mutta katso ainakin yksi interaktiivinen video, siellä on yksi itse tehtykin ja jos sen katsot, päättele, miten paljon kuvaa on nopeutettu, mutta katso joka tapauksessa interaktiivisesti. Luvut voit muuten lukea satunnaisessa järjestyksessä ja turhat tai mielenkiinnottomat ohittaen, mutta ensimmäinen ensin ja viimeinen lopuksi.

Kun muistelin paperisia kirjoja, niin mieleen tuli Italo Calvinon Invisible cities, joka kertoo 55 kaupungista ja vasta lopussa Marco Polo paljastaa Kublai Khanille, että ne olivat kaikki Venetsiaa kuvattuna eri tavoin. Paperilla vähän tylsää, kun on vaikea vaellella omia polkujaan. William Burroughsilla oli se cut out -tekniikka ja jollain Etelä-Amerikkalaisella, oliko se Borges, mielenkiintoisia labyrintteja, ja paljon muitakin, mutta nyt tekniikan avulla kaikki on helpompaa.

Vaikka interaktiivinen multimediakirjani on toteutettu oppimisalustalla nimeltä Moodle, en mainitse, että Moodlessa on jo hieman tekoälyn alkua, koska tuossa versiossa ei vielä ole. Joku kaupallinen oppimisalusta, joo Coursera kerää selvästi big dataa ja kai tekoälyäkin jo on. Sen verran aikaa, kun siihen pinnallisesti tutustuin.

Ja lopuksi, se kirja on valikoima koottuja omia opettavaisia mokailujani ja hapuilua. Mukaan on siroteltu mielestäni parhaita tai tärkeitä katsomiani opetusvideoita, linkkejä ja muuta kamaa. Sellainen matka. Minä en takaa mitään muuta kuin, että teoksen kokija saa pitää kaikki löytämänsä palaset itsellään. Puolivalmista ei pitäisi julkaista, mutta kun kurssi loppui ja piti saada opintopisteet.

Ja vielä yksi vastuunvapautus. Tuo oli myös tavallaan itse itselleni koostama opetusmateriaali tai oppimispäiväkirja ja ohitin paljon jo aiemmin osaamaani tai mainitsin niistä vain kursorisesti.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

"...näistä asioista ei voi kirjoittaa johdonmukaista kirjaa."

Ymmärrettävää, vertautuu omassa mielessäni "laatuun"...teorian jälkeiseen kriittiseen ajatteluun?

Jos kirjoittasin kirjan, se saattaisi olla tajunnanvirtaa...

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Tai ehkä näkymäni on turhan lohduton? -- Niin kuin "monikulttuuri" on opettanut sinisilmäisille suomalaisille että kaikkeen puheeseen voi luottaa, ja televisio on opettanut ettei kaikkeen näkemäänsä voi uskoa, ehkä some opettaa ettei virtuaalitodellisuuteenkaan pidä luottaa? Ehkä nuoriso kykenee pärjäämään, erottamaan toden ja tarun ... ainahan se on kyennyt rakentamaan hallittavissa olevan "tositodellisuuden"?

Kun G.H. Hardy kirjoitti "Matemaatikon Apologian", hän pyysi anteeksi luomisvoimansa hiipumista ... pitäisikö minun ennemminkin pyytää anteeksi liikaa mielikuvitustani, turhaa pelottelua?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Matemaatikon_apologia

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Meteteologin ja ns. tulevaisuudentutkijan höpöä tekoälystä. Hesarin politiikkatoimittajan levittämänä.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Tekoälytutkijat voisivat lievittää epäluuloja, ja saada goodwillia, tekemällä muutamankin elämänlaatua parantavan apen ("Appin"): vaikkapa sellaisen, joka tunnistaisi kasveja kamerakuvasta, tai lintuja myös äänen perusteella.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Noita on markkinoillahahmontunnistukseen perustuen.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Sienten tunnistukseen on joitakin.

https://play.google.com/store/apps/details?id=mast...
Mushrooms identification AI

We want to make it possible to be able to identify any mushroom in the world just by using camera build in phone while beeing offline.

We worked hard to gather correct images which is about 131000 original images and the count continues to grow. We used a lot of CPU usage time to train our Artificial intelligence model which could have best results of identification.

And in result we have Artificial intelligence model which can identify 1427 species, which is about 70% of all mushrooms which can be found in wild forest or in garden.

Kasvien tunnistukseen on https://play.google.com/store/apps/details?id=com....
PlantSnap - Tunnista kasveja, kukkia, puita jne.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa